Bolile care ucid anual peste 1,8 milioane de europeni, discutate în Parlamentul European. Avertismenul oficialilor pentru autorități

Bolile care ucid anual peste 1,8 milioane de europeni, discutate în Parlamentul European. Avertismenul oficialilor pentru autorități
Publicat: 11/11/2017, 09:55

„Principalul mesaj pe care l-am transmis(…) este că prevenția rămâne în continuare principalul pilon prin care putem reduce impactul bolilor cardiovasculare. Eforturile tuturor părților implicate ar trebui să meargă către găsirea și oferirea unor soluții concrete, practice, care pot fi implementate chiar mâine de fiecare dintre noi. Prin eforturile depuse de Societatea Română de Cardiologie și Forumul Național de Prevenție, în ultimii ani, am făcut pași importanți în direcția renunțării la fumat și ne propunem ca în continuare să dezvoltăm programe care să se adreseze și altor factori de risc importanți, așa cum sunt nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială sau sedentarismul”, a declarat, în cadrul dezbaterii europene pe probleme cardiovasculare, prof. dr. Dan Gaiță, coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară, potrivit unui comunicat de presă.

În fiecare an, bolile cardiovasculare (BCV) cauzează peste 1.8 milioane de decese în Uniunea Europeană, adică, aproximativ 40% din totalul deceselor de la nivelul UE, cu toate că aceste afecțiuni pot fi prevenite.

Potrivit specialiștilor, costul total pentru AVC în Uniunea Europeana, incluzând atât costurile medicale cât și cele non-medicale, a fost de aproximativ 45 miliarde de euro în 2015 și este de așteptat să crească. Doar costurile non-medicale pentru îngrijire au fost de aproximativ 15.9 miliarde de euro (35% din bugetul total cheltuit pentru pacienții cu AVC in Uniunea Europeană în anul 2015) .

„Este evident că trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a putea îmbunătăți diagnosticul, prevenirea, tratamentul și monitorizarea pacienților cu boli cardiovasculare, în special în cazul pacienților cu risc crescut. Îndemn autoritățile naționale și europene să ia măsurile necesare pentru a oferi acestor pacienți îngrijirea de care au nevoie”, a explicat parlamentarul european, Pavel Poc.

În timpul dezbaterii, care a avut loc în Parlamentul European, a fost adresat un îndemn la acțiune, astfel autoritățile din domeniu sănătății naționale și europene trebuie să „îmbunătățească strategiile de diagnostic al pacienților catalogați cu risc crescut, prin: verificarea sistematică și creșterea eficienței strategiilor locale a BCV, în vederea asigurării unui diagnostic și a unei îngrijiri mai bune a pacienților post infact miocardinc(IM) și atac vascular cerebral (AVC). Autoritățile sunt rugate să promoveze adecvat accesul la tratament: un acces mai bun la tratament în fiecare Stat Membru UE pentru pacienții post IM și AVC. De asemenea, este nevoie de dezvolte asociații la nivelul UE cu scopul de a finanța programele de sănătate, în vederea evaluării progresului și a schimbului de experiență privind cele mai bune practici folosite pe teritoriul fiecărui Stat Membru al Uniunii Europene”.

Pacienții care au trecut printr-un eveniment cardiovascular au un risc foarte crescut de recurență și sunt de șase ori mai vulnerabili la deces. Toate acestea confirmă necesitatea de a face din prevenția secundară o prioritate.

La dezbatere au participat membri ai Parlamentului European, cadre medicale, pacienți și reprezentanți ai instituțiilor și organismelor din domeniul sănătății din Europa. În urma evenimentului, va fi transmisă o scrisoare deschisă, semnată de către toți participanții, Miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană și instituțiilor europene pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă pacienții aflați în aceste situații de risc.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...